понеделник, 27 април 2015 г.

On Focus : "#1 To Infinity" by Mariah Carey

            "If you have peace within yourself nobody can touch you no matter what happens! 
                                                                                             Mariah Carey, Homecoming Special'99

Днес, след уморителен (а може би не чак толкова) ден в работата...сядам на лаптопа си както обикновено. Знаете процедурата  - проверявам фейсбук, след това блога, youtube и т.н. Нещо съвсем обикновено превърна денят ми в необикновен. Бях забравила, че днес излиза новия сингъл на любимата ми певица (макар вчера изрично да припомних на всички български фенове в Mariah Carey Bulgaria) Ако сте голям, наистина голям почитател на някого.. знаете, че това е голяма работа! Ако сте фен пък точно на Марая Кери... е няма какво да ви разказвам тогава, клатите глава и се усмихвате, нали?
Та.. да си дойдем на думата. Щом отворих фейсбук отвсякъде наизскачаха линкове към песента Infinity. Споделили са я десетките фен страници, които съм харесала. Същото са направили десетките ми приятели, както българи, така и американци, англичани, японци, корейци и т.н. Да, ето от къде идват всичките ми 896 приятели във фейсбук. Чувството е смесено, хем се вълнуваш и искаш да чуеш по-бързо песента, хем се стресираш и не знаеш на кого първо да харесаш публикацията, дали да пишеш на Марая в twitter, за да я поздравиш или да питаш приятелите си какво мислят за нови сингъл. В крайна сметка си пускаш песента ... и се отнасяш в рая <3






Песента дори е по-хубава от това, което очаквах. Хем е нещо ново и напълно непознато като звучене, хем си е точно нашата Марая и си казваш - да, разбира се, че това ще е песента :)

Отдавна искам да пусна публикация в блога си на тема Марая Кери... но няма как да обхвана всичко, което искам да кажа в няколко реда, нито с думи мога да изразя възхищението си към нея и значението й за мен.  Затова днес просто ще говоря за новия й албум, който излиза на 18 май.
Всъщоност "нов" не е точната дума, защото песните от него (с изключение на Infinity) са добре познати на всички ни. #1 to Infinity е нещо като продължение на албума #1, който съдържа всичките й песни, достигнали до #1 в Billboard Hot 100 през годините. #1 излиза през 1998 г. и за радост Марая има още 5 хита след него. 


Няма да съм истински фен на Марая, ако за пореден път не кажа -  Марая има най-много хитове номер 1 в Billboard Hot 100 (която се смята за най-престижната класация на Billboard) от всеки друг соло-изпълнител (18 на брой). Изпреварват я само Beatles с 20 номер едно хита. Марая застава начело и на касацията за най-много прекарани (сумарно) седмици под номер 1 (дели първото място с Елвис Пресли), както и в много други класации на списанието. Ако ви е интересно, можете да погледнете тук. Марая е съавтор на 17 от 18-те си хита номер едно.


Силно се съмнявам, че не сте чували песните, които ще ви споделя по-долу, но все пак нека да видим 18-те най-големи хита на Марая Кери, които намират място в албума #1 to Infinity :

Първата песен е дебютния й сингъл, наречен Vision Of Love. Песента няма еквивалент, няма песен с която да я сравниш, нито можеш да кажеш, че друга е по-добра от нея. Просто една от многото наистина уникални песни на Марая, която ще остане в историята. Лично на мен е една от най-любимите ми нейни песни и първия път, в който я чух не можах да повярвам на ушите си. Не бях чувала такова вълшебство. Е, нека я чуем отново.





                                  Vision Of Love е на върха 4 седмици през 1990 година.


Love Takes Time e втория хит на Марая. Балада в истинския смисъл на думата, в която всеки от нас може да познае себе си. В България песента не е толкова известна, затова има вероятност да не сте я чували, ако е така, насладете й се!


 


Love Takes Time e на върха за 3 седмици през 1990 година

Someday е третия хит номер 1 на Марая и първия й такъв, който е up tempo. Песента има няколко версии, като Марая е решила в албума този път да включи живото изпълнение от концерта си през 1992 MTV Unplugged. Ние обаче ще чуем и видим оригинала от 1991 година.



Someday e на върха за 2 седмици през 1991 година.

I Don't Wanna Cry е една от най-"тежките" песни на Марая (от музикална гледна точка) и емблематична за баладите от началото на 90-те. На ми е една от любимите песни, но рядко я слушам ( и от емоционална гледна точка си е доста тежка).



I Don't Wanna Cry е на върха за 2 седмици през 1991 година.
И четирите песни са от дебютния албум на Марая, който носи нейното име.

Втория й албум също не остава без хит номер едно. Още първия сингъл, носещ името Emotions (същото име носи и албума) достига върха. Emotions е може би най-любимата ми "бърза" песен на Марая. Влюбих се в нея още щом я чух и до днес не мога да й се наслушам. Абсолютно гениална!




Emotions e номер 1 за 3 седмици през 1991 година.
 Кавърът на песента I'll Be There на Jackson 5 от 1970 г. (чуйте тук) Марая изпява на концерта си MTV Unplugged, заедно с беквокала Трей Лоренс и й вдъхва нов живот. Песента се превръща в абсолютен хит. Той престоява на върха 2 седмици през 1992 година.


Dreamlover е първия сингъл от албума Music Box, който се изстрелва на номер за цели 8 седмици през 1993 г.,  което го прави от най-обичаните песни на Марая според класацията на Billboard.


Може би най-известната песен на Марая носи името Hero. Винаги, когато имам нужда от "подкрепата на Марая" си пускам тази песен (или Can't Take That Away) и наистина помага. Няма какво да кажа освен, че има защо всички да свързват името на Марая именно с тази песен. Марая като текстописец е  почти толкова добра, колкото Марая като изпълнител.


Hero e номер 1 за 4 седмици през 1994 година.

Нов албум и нова песен през 1995 година. Албумът е един от най-любимите на феновете по света и носи името Daydream, а песента е Fantasy. Тя е и първата песен на Марая, в която се усеща хип хоп влияние. В песента присъства и покойния вече рапър ODB. В #1 To Infinity ще намерите ремикса на песента, а ето го и оригинала.

 

Fantasy е на върха за 8 седмици през 1995 година.  
Най-големия хит на Марая според Billboard е One Sweet Day. Песента Марая изпълнява заедно с Boys II Men. Това е песен, която е доказателство на твърдението, че в страданието се ражда най-красивото изкуство. 



 Песента е най-дълго задържалата се песен на номер едно в историята на класацията на Billboard. Цели 16 седмици през 1995/1996 година.

Продължаваме с една песен, която наскоро доби особено голямо значение за мен. Отдавна исках да чуя песен на Марая в училище, затова написах български текст върху музиката на песента Always Be My Baby. Песента "Аз и ти, приятелю, прекрасни" се превърна в истинска наслада и удовлетворение, особено след като видях колко е харесвана от учениците. Но.. до тук за нея, а сега вижте оригинала, а ако искате да чуете моите ученици проверете тук :)



Always Be My Baby е на върха за 2 седмици през 1996 година

Албумът Butterfly носи още хитове за Марая, като първия от тях е Honey. В клипа за първи път виждаме Марая в по-различна светлина (ще разберете каква, хихи). Това е един от любимите ми клипове. Нека да го видим!



Honey престоява на върха 3 седмици през 1997 година. 

Следващата песен е може би една от най-нежните балади на Марая и песента, която всеки харесва (заедно с All I Want For Christmas), дори хората, които не харесват Марая, хаха. Това е божествената My All !


My All е на върха за 1 седмица през 1998 година.


Heartbreaker e 14-тия номер едно сингъл на Марая. Той е част от песните в албума Rainbow. Видеото е едно от най-скъпите в историята. Вижте защо :


Heartbreaker е номер едно за 2 седмици през 1999 година.

Следващата песен, която намира място в #1 To Infinity е Thank God I Found You. Марая я изпълнява заедно с Joe и 98 Degrees.


Thank God I Found You прекарва 1 седмица на първото място през 2000 година.

We Belong Together е песента, която отбеляза голямото завръщане на Марая след 5 години без номер 1 хит. Тя е най-хитовата песен от албума й The Emancipation Of Mimi и най-големия й солов хит в Billboard.


We Belong Together прекарва на почетното първо място цели 14 седмици ( с 2 по-малко от One Sweet Day).
Интересен факт е, че още един сингъл на Марая можеше да стане номер едно (Shake It Off), но заради We Belong Together остана на второ място. По това време и за първи път две песни на един изпълнител се подреждат на първо и второ място в класацията Billboard Hot 100.

Don't Forget About Us е следващия хит на Марая. Той е номер 1 през 2005 за 2 седмици.



Touch My Body е последния (засега, надявам се) сингъл, койт достига първото място в класацията Billboard Hot 100. Той е от албума E=MC2 и е на върха 2 седмици през 2008 година.


Това са 18-те песни, който ще съдържа албума, като 19-та ще намерите новата Infinity.
Той идва заедно със серията от концерти на Марая в
The Colosseum at Caesars Palace в Лас Вегас, първия от който ще бъде на 7 май!
Надявам да ви е било интересно, ако не друго поне сте послушали хубава музика :)
Можете да направите pre-order на албума от тук. Ако ви е интересно и искате да научавате още неща, свързани с Марая, можете да харесате страницата ни във фейсбук - Mariah Carey Bulgaria, а също така не забравяйте да харесате и страницата към блога ми - MakeUp Music Me!

                                                                                                    Love, Adriyana


P.S. Марая е кралицата на крилатите фрази, но тази, която използвам най-често е 'cause in my heart is all that matters! Не го забравяйте! До скоро :)

Оооо и, ако все още четете... не пропускайте да видите какво попадна на фокус предишния път On Focus : Disney Animated Movies!

Няма коментари:

Публикуване на коментар